Тракийското скално светилище „Бегликташ“ стана туристическа атракция №1 за 2017 година. То е класирано на първо място при онлайн гласуването за Годишните награди в туризма, организирано от Министерство на туризма. Този успех показва, че община Приморско работи в посока за развиване на културния туризма, но в същото време е повод и за поемане на нови отговорности. Бегликташ успя да се пребори с номинации на туристически обекти в най-големите градове в страната.

Артефактите:

Тракийското мегалитното светилище е мястото, където траките са отдавали почит на природата. То е сред най-важните доказателства за развитието на културата на траките по Южното Черноморие. Намира се в близост до град Приморско, на около 4.5км. по пътя за устието на река Ропотамо. Скалният комплекс представлява ансамбъл от мегалитни структури от времето, когато човекът се е прекланял пред природата, когато ритуалите, митовете и легендите са били част от всекидневието. Археолозите датират Бегликташ като ритуално място от II хил. пр. Хр. до началото на IV век. По това време северните предпланини на Странджа са били населени от тракийското племе скирмиани. Светилището е образец за дълбоко преклонение на създателите му към природата, към нейните естествени творения, които са само дооформени от човешка ръка, подчертавайки тяхната внушителност и красота. То е било обслужвано от върховен жрец. Неговата резиденция вероятно е била разположена в крепостта Вълчаново кале, където се намира скалния феномен Лъвската глава, отстояща на около 2.5 км. западно от Бегликташ.

Тази награда е голям успех, защото признанието идва от оценката на хора, които харесват и обичат тази дестинация и които са отделили от времето си, за да я подкрепят в онлайн гласуването.

Коментари

Top