Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/nzikbgg8/public_html/museumprimorsko.bg/files/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2715

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/nzikbgg8/public_html/museumprimorsko.bg/files/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2719

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/nzikbgg8/public_html/museumprimorsko.bg/files/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3624
С богата програма бе отбелязан Деня на Християнското семейство в Исторически музей Приморско ⋆ Исторически Музей Приморско

Ученици от СУ „Никола Вапцаров“ отбелязаха един от най-тачените християнски празници в Исторически музей Приморско. Там участниците от групата за Български народни, християнски празници и обичаи, с ръководител Росица Бъчварова пресъздадоха живота на едно традиционно българско семейство, тачещо изконните български традиции. Седнали пред маса с типични български ястия, участниците отправиха апел към пълнената зала: „Отдайте почит на най-близките си, защото кой друг, ако не родителите ни заслужават уважение и благодарност затова, че са ни отгледали и възпитали в любов и добродетелност.<img

По този начин те представиха празничната вечеря на Въведение Богородично – един от големите вселенски празници. На този ден Църквата празнува денят, когато невръстната Мария, обречена на Бога от родителите си Йоаким и Анна още преди да се роди, само на три години била въведена в Йерусалимския храм. След това била предадена на Йосиф от Давидовия род, който да се грижи и бди над нея.
Този празник Църквата е приела и за Ден на християнското семейство. Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.
Програмата продължи с концерт на фолклорен квартет „Китен“, на който певиците отбелязаха 10 годишнината от основаването на квартета под надслов „Озарени от магията на фолклора“. Водеща на събитието беше основателката на състава – странджанската народна певица Златка Ставрева, която с презентация очерта творческия път на състава от самото му създаване.
Поздрав към публиката отправиха чаровната и талантливата певица Мария Кисьова, която е солистка в Детска формация „Урдовиза“ и носителка на редица престижни награди, и Мъжката фолклорна група от село Бродилово, ръководена от странджанския певец, и изследовател на културно историческо наследство на България Костадин Михайлов.
Сред зрителите беше и кметът на Община Приморско, д-р Димитър Германов, който с интерес проследи програмата и на финала връчи почетен плакет, награди жените от квартета с медали и грамоти и им поднесе красиви цветя.
На концерта присъства и кметът на град Китен Катя Вълчева – една от основателките на Квартет „Китен“, който е създаден през 2007 година с подкрепата на община Приморско по повод 75-тата годишнина от основаването на селище Китен.
Фолклорен квартет „Китен” има многобройни концерти и изяви в различни конкурси и фестивали както в страната, така и в чужбина. Участва в телевизионни и радиопредавания, осъществил е професионални звукозаписи и музикални видеоклипове. Гастролирал е в Република Полша, Австрия, Македония, Турция и Гърция.
Първата изява на групата е на Старопланинския събор „Балканфолк 2007” -Велико Търново – авторитетен Европейски фестивал за традиционни народни изкуства. Получава почетен знак, грамота и диплом. Ръководителката му е удостоена със звание „маестро”.
През 2009 година фолклорен квартет „Китен“ гостува със своето изкуство в Представителството на ЮНЕСКО в Солун, Република Гърция. През 2010 година участва в МФФ ”Песни и танци без граници” в Свиленград, а през 2011 година на конкурса „Орфеево изворче” в Стара Загора става носител на „Златна лира”. Следващата година получава специална награда от МФФ ”Странджа моя, люлчина”, а през 2013 година получава Първа награда от Четвъртия музикален фестивал „Фолклорен изгрев” във Варна и заслужено печели Почетния приз в категория „Камерни вокални формации“. През 2015 година на 15-тото юбилейно издание на конкурса „Орфеево изворче” в Калофер отново е носител на титлата „Златна лира“. Получава и специалната награда от Международния фестивал „Ханиоти” през 2015 в Халкидики, Гърция. През 2016 печели почетен медал от Фолклорни празници „Приморска перла”.
Квартет „Китен“ е носител е на специалната награда от МФФ ”Атлиманска огърлица” за 2014, 2015 и 2016 г, в чийто организационен щаб активно участва. Той достойно представя Община Приморско и на туристически изложения, организирани от сайта КМЕТА.БГ. Забележимо бе присъствието му на честването по случай 20 години от създаването на Община Приморско.

Коментари

Top