„ПРОВЪЗГЛАСЯВАМ СЪЕДИНЕНАТА НА 6 СЕПТЕМВРИ 1885 ГОДИНА БЪЛГАРИЯ ЗА НЕЗАВИСИМО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО И ЗАЕДНО С НАРОДА СИ ДЪЛБОКО ВЯРВАМ, ЧЕ ТОЗИ НИ АКТ ЩЕ НАМЕРИ ОДОБРЕНИЕТО НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ И СЪЧУВСТВИЕТО НА ЦЕЛИЯ ПРОСВЕТЕН СВЯТ.
ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ!
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД!
ФЕРДИНАНД”.

Цитат от манифеста, подписан на 22 септември 1908 г., чрез който се къса и последната връзка с Османската империя. Година по – късно, с признаването на Независимостта от Великите сили, България става равноправна на другите европейски държави.
За отбелязването на тази знаменита за българската история дата Исторически музей Приморско, съвместно със СУ „Никола Й. Вапцаров” и Арт работилница за изкуство, с подкрепата на Община Приморско представиха празнична програма. Тя започна с пресъздаването на исторически личности от времето на Освобождението и обявяването на Независимостта. Празникът продължи с тематична презентация, описваща предпоставките и събитията довели до акта на обявяването на българската независимост. Всеки един от присъстващите имаше възможност да вземе участие в празнична викторина, а на отговорилите правилно бяха раздадени награди. На Финала ученичката от девети клас Мариела Георгиева поздрави всички присъстващи с песента „Станко ле мари хубава”.
Гости на събитието бяха:
Д-р Димитър Германов – Кмет на Община Приморско, Златина Тюлиева – Председател на Общинския съвет в града и други почетни гости.
Пред сградата на Исторически музей Приморско бе изградена арт работилница в която всеки имаше възможност да се включи като изработи тематични символи и знаци с художествена стойност.
За отбелязването на празника е предвидена и друга инициатива. На Учениците от СУ “Никола Й. Вапцаров“, е поставена задача да напишат есе свързано с независимостта на България. Предложените теми са: „Независима България – някога и днес“ и „Независимостта на България – изборът да бъдеш свободен”. Те ще бъдат оценени от комисия съставена от учители по български език и литература и история, като най-добрите три есета ще получат награди от Община Приморско.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Коментари

Top