Тази година темата е „Свържи се с природата“

Приморско и международната природозащитна организация WWF се обръща към жителите на общината с покана да се присъединят към десетото поредно издание на глобалната инициатива Часът на Земята, което ще се проведе на 24 март 2018 г. събота, от 20,30 до 21,30 ч.

По традиция Община Приморско и тази година ще се присъедини към инициативата, като притъмни фасадите на административните сгради на територията си. Затова отправя апел към гражданите й да изгасят за един час светлините в домовете си и така да покажат съпричастие към кампанията за опазване на природата.

Часът на Земята е световна инициатива, която привлича вниманието на хората към проблемите на околната среда и им дава възможност да заемат активна позиция за решаването им.

За първи път се провежда през 2007 г. в Австралия. Тогава, в рамките на един час, хората изразяват своята воля за справяне с климатичните промени, като изключват осветлението в домовете си. В рамките на шестдесет минути притъмняват и фасадите на знакови сгради и културни паметници.

За няколко години Часът на Земята стана най-популярната международна природозащитна инициатива, с участници от над 170 държави и над 7000 града, правителства и бизнеси – обединени в общи действия за справяне с климатичните промени и опазване на природните ресурси на планетата. Тази година темата е „Свържи се с природата“, като фокусът е поставен върху опазване на биоразнообразието.

В България кампанията се провежда от 2009 г., а нейните привърженици непрестанно се увеличават. През 2017 г. в инициативата взеха участие 110 града, както и институции, бизнеси и медии. Отново в знак на съпричастност за час притъмняха фасадите на общини, национални институции и паметници на културата, като Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Софийският университет, Президентството, Парламентът, БНБ и много други.

Кратък филм, даващ отговор на въпроса „Колко струва природата“, разказващ за нашата работа за остойностяване на услугите, които екосистемите предоставят:https://www.youtube.com/watch?v=s8CQsT7ng8o

Коментари

Top