Инициативата е съвместна между община Приморско, НЧ “ Самообразование- 1919″ и Историческия музей в града.
Началото на честването бе сложено в 18 00 часа пред читалището, където участниците в шествието запалиха подготвените за целта факли. Веднага след това те се отправиха по главната улица на Приморско към Историческия музей, където беше предвидено да продължи празничната програма.
От своя страна любезните домакини в лицето на музейните служители бяха подготвили тематична презентация и официално поздравление, което поднесе уредникът на музея Борислава Кирова.
“ Поклон доземи за онези, които продължават с делата си да допринасят за съхраняването и обогатяването на нашата култура, за запазването на българския дух, за българските учители, събуждащи духовното и чертаещи делници, изпълнени с надежда и родолюбие! Преодолявайки немалко трудности, те с достойнство и възрожденски плам съхраняват националната идентичност.
Днес, когато е време за осъзнатата почит към делото на будителите, ние поздравяваме и всички, които с ежедневните си малки жестове отстояват българщината!“ – бяха само част от вълнуващите и думи по повод светлия празник.
Ученици от СУ“ Н. Вапцаров“ рецитираха стихове, посветени на будителите, а веднага след тях започна програма на ФА“ Приморско “ с ръководител Христо Йорданов.
Поздравителен адрес от името на кмета на общината д-р Димитър Германов поднесе председателят на местния Общински съвет- Златина Тюлиева. Тя и лично поздрави участници и гости на събитието и им пожела да пазят и съхраняват българския дух и култура.
Всички гости в музея имаха и възможността да разгледат експозициите и трезора със златното съкровище.

Коментари

Top