Част от разкритите подводни богатства на Черно море през 2017 година са от района на Приморско.

Ценни находки бяха намерени при проучването на потопеното селище при устието на река Ропотамо, акваторията на град Приморско. Те бяха част от представянето на резултатите от международната експедиция BLACK SEA MAР на кораба Havila Subsea, където лично премиерът и министърът на културата се запознаха със стойностните находки.
Устието на река Ропотамо е мястото, на което през 2017 година бяха подновени подводните археологически проучвания, където специалистите смятат, че са се натъкнали на уникални артефакти. Така този район допълва картината с откритията на учените от цялото Черноморие, които премиерът заслужено похвали и награди.
Черно море е известно като най – големият естествен музей. На дъното му лежат множество корабокрушения, които тепърва ще бъдат проучвани. Корабите, които са от различни времеви епохи са използвани за пренасянето на ценни товари. Предстоят детайлни проучвания, които ще разкрият още тайни и допълнят информацията за тогавашните мореплаватели, с които ще можем да се гордеем пред Европа и света. Според премиера добрите специалисти и съвременните технологии със сигурност ще докажат, че нашето Черноморие е люлка на цивилизациите.
Територията на община Приморско за пореден път дава своя безспорен принос в археологията, а досегашни открития са доказателство, че това място е било благоприятно за живот от най – ранни времена.
Според кмета на общината д-р Димитър Германов през последните пет години инвестициите в сферата на науката и културния туризъм дават своите ползотворни резултати и привличат все повече туристи към Приморско.

Снимки

Коментари

Top